MAMMOGRĀFS

Latvijas Onkoloģijas centrā divas jaunas diagnostikas iekārtas

  • Twitter
  • Facebook

No šī gada RAKUS Latvijas Onkoloģijas centrā ir pieejamas divas jaunas iekārtas – moderns, augstas izšķirtspējas mamogrāfs un stereotaktiskās biopsijas izmeklējumu iekārta. RAKUS virsārsts mammoloģijā Ilze Eņģele, kura jaunās iekārtas jau izmēģinājusi praksē, atzīst, ka šis ir ievērojams solis krūts vēža diagnostikas attīstībā. Tagad izmeklējumi ir ne vien precīzāki, bet biopsijas gadījumā arī saudzīgāki pacientēm.

Kad tika iegādāts jaunais mamogrāfs? 

Mamogrāfijas iekārtu slimnīca iegādājās 2019.gadā, taču sākumā bija jāveic uzstādīšana, testēšana un speciālistiem, kas ar to strādā, bija jāiziet apmācība. Pacientes ar jauno mamogrāfu sākām izmeklēt 2020.gada sākumā.  

Kādas diagnostikas iespējas tas sniedz?

Jaunajam mamogrāfam ir ļoti augsta izšķirtspēja, augstākā kāda šobrīd vispār ir pieejama tirgū. Diagnostikas etapā tas ļauj iegūt daudz precīzākus attēlus. Ar jauno iekārto varam veikt tomosintēzi, kā arī mamogrāfiju ar kontrastvielu. 

Tomosintēze ir padziļināta krūšu dziedzeru izmeklēšana, ko parasti izmanto, ja ir kādas neskaidrības un nepieciešams precizēt diagnozi. Tomosintēzes laikā krūšu audi tiek izmeklēti ļoti plānos slāņos jeb tādās kā „šķēlēs”, un 

šis izmeklējums ļauj aplūkot krūšu audus nevis 2D, bet 3D attēlā. 

Savukārt mamogrāfija ar kontrastvielu ir jauns un ļoti moderns izmeklējums, kas tiek veikts etapā, kad pacientei jau ir bijusi biopsija un ir pierādīta onkoloģiska saslimšana. Tā kā audzēji intensīvi aug, tie tiek arī pastiprināti apasiņoti. Ievadot kontrastvielu, var ieraudzīt, vai un kur šī apasiņošana ir vislielākā. 

Cik pacientes dienā varat izmeklēt un vai uz izmeklējumiem veidojas rinda?

Ar jauno mamogrāfu dienā varam izmeklēt apmēram 25 piecientes. Tā kā joprojām strādājam arī ar veco mamogrāfu, šobrīd varam paņemt visus Latvijas Onkoloģijas centra pacientus, un īpaši garas rindas neveidojas. 

Vai ar šo mamogrāfu var veikt arī valsts apmaksātās krūts vēža profilaktiskās pārbaudes?

Jaunais mamogrāfs galvenokārt paredzēts diagnostiskajai mamogrāfijai, kad pacientei jau ir konstatēts krūts vēzis vai ir aizdomas par audzēju, taču mēs ar to veicam arī profilaktiskās pārbaudes.

Tām pacientēm, kuras ierodas uz profilaktisko krūšu pārbaudi jeb skrīningu, nebūtu jāapvainojas, ja viņas tiek pārbauditas ar veco iekārtu, nevis jauno. Kaut arī vecajam mamogrāfam nav tik liela izšķirtspēja un papildus funkcijas, kādas ir jaunajam mamogrāfam, krūšu profilaktisko skrīningu veikšanai tas ir pilnībā piemērots un atbilst Eiropas un Amerikas vadlīnijām.

Lai nogalinātu mušu, uz to nav jāšauj ar lielgabalu.

Tas pats attiecas arī uz izmeklējumiem. Pie jau apstiprinātas diagnozes vajadzīgi ļoti smalki izmeklējumi, bet profilaktiskām pārbaudēm pietiek ar visvienkāršāko mamogrāfiju. Ja kaut kas būs nepieciešams papildus, sieviete tāpat tiks izmeklēta ar jauno mamogrāfu.

Profilaktiskos izmeklējumus ar jauno mamogrāfu veicam tajos gadījumos, ja sievietei kādreiz bijis krūts vēzis un tagad viņa nāk uz novērošanu. 

Kādus izmeklējumus var veikt ar jauno stereotaktiskās biopsijas izmeklējumu iekārtu?

Ar šo iekārtu mēs varam veikt biopsiju rentgena kontrolē. Ar vakuuma palīdzību no ļoti precīza krūts apgabala tiek izņemti audu paraugi. 

Agrāk, kad šādas iekārtas nebija, bija jāveic diagnostiskas operācijas, kuru laikā ķirurgam nācās meklēt audzēju gluži kā adatu siena kaudzē. Daudzkārt šīs operācijas bija deformējošas, jo nācās izņemt lielu daudzumu krūts audu, tāpēc sievietes mēdza no tām atteikties. 

Ar jauno biopsijas iekārtu izmeklējumi ir daudz saudzīgāki.

Gribas cerēt, ka pateicoties jaunajam mamogrāfam un biopsijas iekārtai krūts vēža diagnostika kļūs vēl agrīnāka un būs arvien vairāk sieviešu, kas varēs iztikt tikai ar operāciju, izvairoties no ķīmijterapijas, kas rada nopietnas blaknes un valstij izmaksā ļoti dārgi.