Jauniešus kļūt par asinsdonoriem uzrunās vēstneši un augstskolas – uzsāk kampaņu “Asins draudzība”

  • Twitter
  • Facebook

Valsts asinsdonoru centra (VADC) dati liecina, ka vidējais asinsdoru vecums šobrīd ir 38 gadi un tas turpina strauji palielināties. Šobrīd asinsdonoru rindās tikai ceturtā daļa (25%) ir jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Lai atjaunotu asins krājumu, izglītotu jauniešus par asinsziedošanas nepieciešamību un procesu VADC septembrī un oktobrī veidos kampaņu “Asins draudzība”, kurā iesaistīsies ne tikai izglītības iestādes, bet arī kampaņas vēstneši.

Ar savu balsi palīdzēs piesaistīt asins ziedotājus jauniešu vidū un iedrošinās savus sekotājus ziedot asinis – grupas Sudden Lights mūziķis Mārtiņš Matīss Zemītis, dziedātāja Elizabete Gaile, mūziķis Krists Indrišonoks (Chris Noah) un radio ētera balss Karmena Stepanova.

Asins ziedošanas kustībā iesaistīties un kļūt par kampaņas “Asins draudzība” vēstnešiem interesi izrādījuši arī pludmales volejboliste Anastasija Kravčenoka, Latvijas vadošais konkūrists Kristaps Neretnieks, mūziķe Anna Patrīcija Karele, dziedātāja Aminata Savadogo, modele un raidījumu vadītāja Māra Sleja, kā arī sociālo tīklu satura veidotāji Katrīna Karele, Sindija Lozgačova, Anete Ozoliņa, Kristīne Dzenīte un Niklāvs Mičulis . Kā atklāj viens no kampaņas vēstnešiem, grupas Sudden Lights mūziķis Mārtiņš Matīss Zemītis, par asins donoriem grupa nolēmusi kļūt muzicējot VADC donoru koncertā.

Arī asinis pēc tam puiši devās ziedot kopā, kas palīdzējis uztraukumu par gaidāmo notikumu sadalīt uz visiem grupas biedriem, tādējādi asins ziedošana bija drošāka. Tāpat mūziķis atklāj, ka pēc asins ziedošanas pārņem silta un patīkama sajūta, ka kādam ir glābta dzīvība, tāpēc kampaņas laikā mudinās arī citus jauniešus kļūt par kāda pacienta sargeņģeļiem.

Par misiju iedrošināt citus un izglītot par asins ziedošanas kustību uztver dziedātāja Elizabete Gaile, kura asinis dosies ziedot pirmo reizi. Savukārt, mūziķis Krists Indrišonoks (Chris Noah) drosmīgi kļūs par atkārtotu asins donoru un iedrošinās par tādiem kļūt arī savus sekotājus. Kampaņā iesaistījies arī Radio Pieci – tā ētera balss Karmena Stepanova atklāj, ka aktīvi iesaistīsies asins ziedošanas kustībā, par to runājot un veicinot diskusijas sabiedrībā. Kā liecina VADC dati, Latvijā asins ziedotāju skaits jauniešu vidū pēdējo gadu laikā samazinājies par 6%. Kā norāda VADC direktore Egita Pole, jaunieši kļūst par asins donoriem brīdī, kad palīdzība nepieciešama kādam tuviniekam vai atsaucoties uz VADC aicinājumiem, kas visbiežāk notiek sociālo tīklu platformās. Tāpat novērots, ka jaunieši ziedot asinis parasti dodas divatā vai lielākā draugu pulkā, tāpēc arī kampaņas laikā jaunieši tiek aicināti ziedot asinis kopā, piedāvājot asins donorēšanu pārvērst par izaicinājumu draugam, ideju randiņam vai piedzīvojumu draudzības stiprināšanai.​

Daudzi donori, kuri sākuši ziedot asinis studiju laikā, turpina to darīt visa mūža garumā, tāpēc ar īpašu aicinājumu iesaistīties kampaņā “Asins draudzība” ir uzrunātas Latvijas augstskolas, lai vairotu asinsdonoru skaitu studentu vidū. Kā norāda RSU prorektors profesors Guntis Bahs, vairāk kā 600 studenti un universitātes darbinieki ir ziedojuši asinis un izjūt to kā misiju, tāpēc vēlas aicināt arī citas Latvijas augstskolas iesaistīties asins ziedošanas kustībā, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu ārstiem glābt cilvēku dzīvības. Kā norāda RSU docētājs, pētnieks un jaunais ārsts Kārlis Rācenis, asins komponentu izmantošana medicīnā ir kā galvenā artērija, bez kuras mūsdienu medicīna nespētu eksistēt.

“Bez asins komponentiem mēs nespētu strādāt, lielu daļu cilvēku nespētu izglābt – viņi būtu miruši, ja nebūtu šie asins komponenti,”

Ilustrē Kārlis Rācenis.

Tāpat jaunais ārsts norāda, ka arī pandēmijas laikā asins komponenti ar Covid-19 antivielām spēj palīdzēt glābt cilvēkus ar ļoti novājinātu imunitāti un kuriem ir ieilgusi Covid-19 slimības infekcija.

Vairāk par asins ziedošanu iespējams uzzināt mājaslapā www. asinsdraugi.vadc.lv Informāciju sagatavoja: Valsts asinsdonoru centrs un sabiedrisko attiecību kompānija “Divi gani”