Asins draudzību noslēguši vairāk nekā 2390 jaunieši

  • Twitter
  • Facebook

Novembrī sekmīgi noslēdzās Valsts asinsdonoru centra (VADC) sabiedrības informēšanas un sociālās atbildības kampaņa “Asins draudzība”, kas mudināja jauniešus kopā ziedot asins un kļūt par asins draugiem. Kampaņas laikā, no 2021. gada 22. septembra līdz 22. novembrim, asinis ziedoja 2 391 jaunietis.

Šajā laika periodā kopējais asins ziedotāju skaits bija 8393, no kuriem 28,5% (2391) bija jaunieši vecumā no 18 – 30 gadiem. Starp tiem 1 246 (52.1%) asins donori bija vīrieši, bet 1 145 (47.9%) sievietes. Savukārt 619 (25.9 %) jaunietis asinis ziedoja pirmo reizi.

Jaunieši ziedot asinis parasti dodas divatā vai lielākā draugu pulkā, tāpēc arī kampaņas idejas pamatā tika uzsvērta draudzība – jaunieši tika aicināti ziedot asinis kopā, piedāvājot asins ziedošanu pārvērst par izaicinājumu draugam, ideju randiņam vai piedzīvojumu draudzības stiprināšanai. VADC direktore Egita Pole pauž prieku par tik lielu jauniešu iesaisti un atklāj, ka kampaņas laikā bija iespējams redzēt gan romantiskus un jēgpilnus randiņus, gan draugus, kuri viens otru izaicinājuši, gan arī meitenes, kuras nostiprinājušas savu draudzību uz mūžu.

 “Lai gan epidemioloģisko ierobežojumu un attālināto mācību dēļ nevarējām doties visos plānotajos izbraukumos uz mācību iestādēm, esam ļoti priecīgi, ka jaunieši atsaucās aicinājumam, nāca un kopā ziedoja asinis. Divu mēnešu laikā VADC ir kļuvis par populāru gala mērķi, kur jaunieši dodas ne tikai stiprināt savas draudzības saites, bet arī izglābt dzīvību kādam smagi slimam pacientam un atbalstīt ārstus cīņā par pacientu dzīvībām. Jauniešu aktivitāte un atsaucība šajā pēcsvētku laikā ir labs signāls, ka Latvijas sabiedrībā arī nākotnē būs īsti varoņi,” atklāj Egita Pole.

Asins ziedošanas kustībā iesaistījās sabiedrībā zināmas personas, kuras katra savā veidā sociālajos tīklos ar savu balsi un asins ziedošanas pieredzi piesaistīja jauniešu uzmanību asins ziedošanas procesam un nozīmībai, tādējādi mudinot jauniešus kļūt par asins donoriem. Par kampaņas vēstnešiem kļuva Latvijas pludmales volejboliste Anastasija Kravčenoka, Latvijas vadošais konkūrists Kristaps Neretnieks, basketboliste Gunta Baško, mūzikas grupa Sudden Lights, dziedātāja Elizabete Gaile, mūziķe Aminata, dziedātājs Chris Noah, Latvijas Radio 5 komanda, īpaši radio balsis Māra Sleja un Karmena Stepanova, kā arī jauniešu vidū atpazīstami sociālo tīklu satura veidotāji – Kristīne Dzenīte, Katrīna Karele, Niklāvs Mičulis, Anete Ozoliņa, Anna Patrīcija Karele, Sindija Lozgačova un Ieva Florence Vīksne.

Neskatoties uz to, ka kampaņa ir noslēgusies, jaunieši ir aicināti turpināt slēgt asins draudzības un kopā palīdzēt ārstiem glābt nelaimē nonākušo cilvēku dzīvības. Tāpat savu darbību turpina kampaņas mājaslapa https://asinsdraugi.vadc.lv, kurā jauniešiem ir iespēja izvēlēties sev saistošāko asins draudzības veidu un iepazīties ar ziedošanas procesu.

Plašāka informācija asins donoriem – www.donors.lv vai Valsts asinsdonoru centra Facebook lapā https://www.facebook.com/donors.lv.