Cilvēka papilomas vīruss izraisa daudzus ļaundabīgus audzējus

  • Twitter
  • Facebook

Lai panāktu, ka valsts apmaksāta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kas ir daudzu ļaundabīgu audzēju izraisītājs, jau no nākamā gada būtu nodrošināta ne tikai meitenēm, bet arī zēniem, ārsti un nozares speciālisti politikas veidotājus un ierēdņus aicināja uz diskusiju tiešsaistē. Lai arī Veselības ministrija šīs vakcinācijas nodrošināšanu plānoja pārlikt vēl pēc gada, diskusijas rezultātā politiķi ir apņēmušies finansējumu atrast.

Cilvēka papilomas vīruss (CPV) ir sen zināms vīruss, kas izraisa daudzus audzējus – katrs 20tais audzējs ir CPV infekcijas rosināts. Onkoloģijas jomā unikāli ir tas, ka no šiem audzēju veidiem ir iespējams sevi pasargāt, jo ir izgudrotas vakcīnas.

“Zinātne nestāv uz vietas – sen ir radītas drošas un efektīvas vakcīnas, kas Latvijā tiek lietotas no 2010. gada, vakcinējot meitenes. Sākotnēji šīs vakcīnas aizsargāja pret diviem vīrusu tipiem, kas bija vairāk saistīti ar sieviešu saslimšanu, piemēram, ar dzemdes kakla vēzi. Taču jau 2006. gadā ir reģistrēta vakcīna pret 9 vīrusu tipiem, un 7 no tiem ir tādi, kas izraisa audzējus gan sievietēm, gan vīriešiem. Tāpēc dzimumu diskriminācija šajā jautājumā nedrīkstētu būt,” diskusijā uzsvēra Dace Zavadska, bērnu infektoloģe, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, RSU Pediatrijas katedras asociētā profesore, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja.

“Man ir gan meita, gan dēls, kas ir tādā vecumā, lai saņemtu vakcīnu un tiktu pasargāti nākotnē. Meitas vakcināciju valsts apmaksā, dēla – nē,” piebilst vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Vakcīna ir svarīga audzēju profilakse

Diskusijā tika atzīmēts, ka Pasaules Veselības organizācija no 2018. gadā aicina valstis nodrošināt vakcināciju gan meitenēm, gan zēniem, un šobrīd dzimumneitrāla vakcinācija notiek jau 53 pasaules valstīs, piemēram, Austrijā, Beļģijā, Francijā, Vācijā un citās.

“Ieguvumi no vakcinācijas ir vairāku desmitu gadu nākotnē – gan ekonomiskie, gan dzīves kvalitātes un dzīvildzes ziņā. Tā ir onkoloģiska profilakse, un tā ir viena no svarīgākajām vēža profilaksēm,” teic profesore Dace Zavadska.

Guntis Ancāns, ķirurgs onkologs, Latvijas Onkologu asociācijas valdes loceklis skaidro, ka šīvakcīna ir efektīvāka, ja saņemta pusaudža vecumā, – lielāks ilgtermiņa ieguvums no tās būs, ja vakcīna tiks saņemta vecuma grupā 9–15 gadi, nevis 16–26. Onkologs esošo situāciju, kad netiek veikta zēnu vakcinācija, un tas tiek pamatots ar finansējuma neesamību, salīdzina ar būšanu kara apstākļos: “Ja ir karš un esat katastrofas situācijā, pirmais, kas jādara, – jānovērš, lai ir mazāk ievainoto. Šajā gadījumā vakcīna ir tā barjera, kas samazina ievainoto skaitu. Nākamais kara lauka medicīnā – starp ievainotajiem ir jāatrod viegli ievainotie, jo viņus var izglābt – tas ir skrīnings. Un tikai pēc tam jūs glābjat pārējos.”

Vajadzīgā summa nav liela

Ainis Dzalbs,ģimenes ārsts, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis un  Imunizācijas valsts padomes loceklis atzinīgi vērtē ārstu, nozares pārstāvju un politikas veidotāju vēlmi aktualizēt šo jautājumu. Diskusijas gaitā viņš aicināja Saeimas deputāti Andu Čakšu, kas vienlaikus ir arī Dzimuma līdztiesības, reproduktīvās veselības un veselīgas seksualitātes veicināšanas deputātu grupas vadītāja, kļūt par CPV dzimumneitrālas vakcinācijas patronesi.

“Es gribētu no savas puses aicināt Čakšas kundzi kļūt par CPV vakcīnas patronesi. Es aicinātu jūs vērst uzmanību un pieskatīt procesu, lai mūsu vajadzības tiktu sadzirdētas un stātos spēkā jau ar nākamo gadu,” rosināja ārsts Ainis Dzalbs.

Saeimas deputāte ārsta priekšlikumu pieņēma: “Es noteikti varu solīt, ka darīšu visu, lai palīdzētu nonākt līdz šai dzimumneitrālai vakcinācijai.” Anda Čakša norādīja, ka viņai jau ir idejas, kuras programmas jāpārskata, lai finansējums atrastos; viņasprāt, sadarbībā ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu tas varētu izdoties. Deputāte uzskata, ka iepriekš aprēķinātie izdevumi zēnu vakcinācijas nodrošināšanai 2022. gadā – nedaudz vairāk par 600 000 EUR – veselības nozares kontekstā nav daudz.

Par šo naudu būtu iespējams veikt vakcināciju 10 000 zēniem. “Šie nav lieli līdzekļi. Veselības sistēmā vajadzētu rūpīgāk skatīties, kur vajag investēt. Tie ir ļoti smagi jautājumi, tie ir nepatīkami, bet to var izdarīt,” pārliecināta, ka dzimumneitrālu vakcināciju ir iespējams ieviest jau no nākamā gada, ir Anda Čakša.

Veselības ministrijas pārstāve Sanita Janka, Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja, diskusijā uzsvēra, ka Veselības ministrija nav jāpārliecina par šīs vakcīnas nepieciešamību un šīs vakcinācijas efektivitāti – dzimumneitrālā vakcinācija nav izņemta no kopējā onkoloģijas plāna. Vai to varēs nodrošināt no 2022. gada, to ministrija vēlreiz pārskatīšot kopā ar Nacionālo veselības dienestu.

Diskusiju iespējams skatīt te https://fb.me/e/1coWMKSOP