Projektā Man ir tīri zobi! par bērnu mutes dobuma un zobu veselību izglītoti 650 pedagogi

  • Twitter
  • Facebook

Aktualizējot tēmu par bērnu zobu un mutes veselības veicināšanu, Veselības ministrijas īstenotajā programmā pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem par mutes dobuma un zobu veselību saistībā ar veselīga uztura paradumiem, apmācīti 650 pedagogi, pēc kā šī programma ir noslēgusies.

No 2021. gada aprīļa līdz 2022. gada janvārim tika īstenoti 24 semināri visos Latvijas reģionos – Rīgā, Pierīgā, Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. Semināros piedalījās 650 pirmsskolas un sākumskolas pedagogi. Līdz ar to ir noslēgušies Veselības ministrijas organizētie semināri, kas notika “Programmas pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīgiem uztura paradumiem” ietvaros.

Semināros lekcijas pasniedza vadošie speciālisti mutes veselības profilakses jomā Latvijā, tai skaitā Rīgas Stradiņa universitātes Zobu terapijas un mutes veselības katedras asociētās profesores Egita Senakola un Anda Brinkmane, sertificētas zobu higiēnistes Anda Mironova un Liene Mangale, un sabiedrības veselības speciālistes Laura Zvirbule un Māra Veselova.

“Ir tāds mīts, ka piena zobi – tas jau nekas, tie nomainīsies. Bet tā jau ir dzīves kvalitāte. Visā pasaulē patlaban ir uztraucoši dati par agrīno bērnu zobu kariesu, un ļoti palielinās ārstēšana narkozē trīs četru gadu vecumā. Laba mutes veselība vispirms ir vecāku nopelns, un mēs – pedagogi, higiēnisti, zobārsti – palīdzam tajā procesā. Mēs nevaram paļauties uz to, ka viss jau ir zināms, bet ir jāturpina mācīties un apgūt jaunas zināšanas. Sevišķi svarīgi tas ir pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem, kuri savas zināšanas tālāk nodod jaunajai paaudzei,” pauž Rīgas Stradiņu universitātes Zobu terapijas un mutes veselības katedras asociētā profesore Egita Senakola.

Semināri pedagogiem par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem notika attālināti. Katra semināra ilgums bija sešas akadēmiskās stundas, un tas sastāvēja no teorētiskās un praktiskās daļas. Par semināra apmeklējumu pedagogi saņēma apliecību par pedagogu profesionālās kompetences pilnveidi.

Pedagogi saņēma arī programmas gaitā sagatavoto ieteikumu materiālu “Metodiskie ieteikumi pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem darbā ar bērniem par mutes dobuma un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” – par uztura ietekmi un bērnu mutes dobuma un zobu veselību.

“Programma pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem un bērniem par mutes veselību un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” tiek īstenota un finansēta Eiropas Sociālā fonda projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (Id.Nr.9.2.4.1/16/I/001) ietvaros.