Informēs par jaunumiem cīņā pret krūts vēzi un apmācīs Krūšu veselības mēneša vēstnešus

  • Twitter
  • Facebook

Trešdien, 12. oktobrī, no plkst.14 līdz plkst.18 modes un izklaides centrā Rīga Plaza, Art RC Gallery” telpās 1. stāvā, notiks kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” vēstnešu apmācību seminārs, kurā aicināti pilnīgi visi interesenti, bet īpaši tie, kas vēlas kļūt par šīs kampaņas vēstnešiem un informēt sabiedrību par krūts vēža skrīningu, zāļu pieejamību, jaunumiem ārstēšanā, uzturu, fiziskajām aktivitātēm un emocionālo stabilitāti.

Kampaņa “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” notiek saistībā ar starptautiski iedibināto Krūšu veselības mēnesi oktobrī. Kampaņas vēstnešu apmācību seminārs ir bezmaksas un pieejams visiem interesentiem. Pieteikties klātienes lekcijām vai kļūt par kampaņas vēstnesi iespējams līdz 10. oktobrim, aizpildot anketu šajā saitē: https://ej.uz/LaiDzivotu2022

“Joprojām krūts vēzis ir biežākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm visā pasaulē. Pēdējos gados arī Latvijā saistībā ar krūts vēža profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu ir bijusi virkne pozitīvu pārmaiņu. Skrīningā mamogrāfijas izmeklējumā iegūtos attēlus kopš šā gada izvērtē divi speciālisti. Krūts vēža operāciju jeb mastektomiju pārcietušajām sievietēm tagad ir pieejama valsts apmaksāta krūts rekonstrukcija. Paātrināti līdz izmeklējumiem un ārstēšanai nonāks tās pacientes, kurām ir vēža recidīvs jeb slimība ir atgriezusies. Onkoloģija saņēmusi lielāku valsts finansējumu, taču vajadzību joprojām ir daudz, īpaši jāpiemin kompensējamo medikamentu nepietiekamā pieejamība, ģenētiskie testi, lai personalizēti izvēlētos ārstēšanu, atbalsta sistēma tiem, kurus skārusi šī diagnoze,” pauž Latvijas Onkologu asociācijas vadītāja, profesore Alinta Hegmane.

Viņa uzsver, ka krūts vēzis nešķiro – tas var skart ikvienu sievieti. Katra paša izvēle ir rūpes par savu un tuvinieku veselību, lai atklātu slimību agrīni. Valsts atbildība ir nodrošināt efektīvu ārstēšanu, kas pagarina dzīvi.

“Mūs priecē, ka Latvijā onkologi cenšas sekot Eiropas Medicīniskās onkoloģijas biedrības jeb ESMO (European Society for Medical Oncology) vadlīnijām. Mēs ceram, ka viņi maksimāli pielieto tajās gūtās zināšanas un principus, vienīgi likumsakarīgi onkologiem vajag arī līdzekļus, lai strādātu atbilstoši ESMO vadlīnijām. Tas atspoguļots šovasar Ministru Kabinetā apstiprinātajā jaunajā “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plānā 2022.–2024. gadam”, un tikai tā patiesi varētu uzlaboties onkoloģijas pacientu apkalpošanas kvalitāte,” secina krūts vēža pacientu atbalsta biedrības “Vita” vadītāja Irīna Januma.

Krūšu veselības mēnesis un kampaņa “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” tiks noslēgta ar Latvijas Onkologu asociācijas konferenci ārstiem un pacientu organizācijām, kas notiks 27.oktobrī. Konferences tematiskais saturs būs sadalīts trīs virzienos – diagnostikā, ārstēšanā un rehabilitācijā.

Kampaņu “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” rīko Latvijas Onkologu asociācija un krūts vēža pacientu atbalsta biedrība “Vita”. Kampaņas mērķis ir aicināt sievietes rūpēties par savu veselību, izmantojot valsts apmaksātās krūts mamogrāfijas pārbaudes, un izglītot par agrīnas diagnostikas nozīmi krūts vēža ārstēšanā un personalizētas terapijas nozīmīgumu.

Seko līdzi kampaņas aktivitātēm: www.facebook.com/Laidzivotu