Mediķi aicina novērst zēnu diskrimināciju vakcinācijā pret CPV

  • Twitter
  • Facebook

Imunizācijas valsts padome un vairākas ārstu organizācijas aicina Veselības ministriju paplašināt vecuma posmu zēniem vakcinācijai pret cilvēka papilomas vīrusu, to nodrošinot no 12 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam, kā tas ir meitenēm, nevis līdz 14 gadu vecumam, kā tas bija līdz šim.

Imunizācijas valsts padome (IVP) nosūtījusi vēstuli Veselības ministrijai (VM), Saeimai, Slimību profilakses un kontroles centram un Nacionālajam veselības dienestam, kuru parakstījušas arī Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, Latvijas Kolposkopijas biedrība un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija.

Vēstulē mediķi kopīgi norāda uz nepieciešamību no nākamā gada valsts apmaksātu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju nodrošināt ne tikai 12-14 gadus veciem zēniem, bet gan visiem zēniem no 12 līdz 18 gadu vecumam.

IVP šo jautājumu atkārtoti bija aktualizējusi savā 2022. gada 2. novembra sēdē1, tāpat tas skatīts arī citās sēdēs iepriekš. 2021. gada nogalē VM lēma vakcināciju pret CPV par valsts līdzekļiem nodrošināt sākotnēji tikai 12 gadus veciem zēniem, vēlāk, 2022. gadā, paplašinot līdz 14 gadiem, taču līdzekļus šai programmai paredzēja tikai 2022. gadam. IVP jau 2022. gada sākumā kategoriski uzsvēra2, ka nebūtu pieļaujams diskriminēt zēnus, norādot tikai konkrēta vecuma zēnus un paredzot programmas nodrošinājumu tikai vienam gadam.

Tāpat IVP atsaucas arī uz Eiropas Vēža organizācijas rīcības plānu3 par CPV izraisītu slimību izskaušanu Eiropā (European CanCer Organisation’s (ECCO) Case for Action: “Eliminating HPV-Caused Cancers & Diseases in Europe”), kurš paredz, ka līdz 2030. gadam visās Eiropas valstīs būtu jāievieš dzimumneitrālas vakcinācijas programmas pret CPV infekciju, kā arī mērķis vakcinācijas līmeni līdz 2030. gadam visās Eiropas valstīs sasniegt vismaz 90% abu dzimumu pusaudžiem.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, profesore Dace Zavadska uzsver, ka ar CPV izraisītām onkoloģiskām slimībām slimo abu dzimumu cilvēki, kā arī CPV izplatās no viena dzimuma pie otra. “Katrs līdz 18 gadiem vakcinētais zēns vēlāk dzīvē būs pasargāts no CPV izraisītajiem audzējiem, kas ir ievērojama apjoma onkoloģiskā profilakse, kas vēlāk sniegs arī būtiskus ieguvumus, ieskaitot ietaupījumus, veselības aprūpei un labumu sabiedrības veselībai,” uzskata D. Zavadska.

CPV ir vīruss, kas inficē ādas un gļotādu dziļākos slāņus. Ir sastopami vairāk nekā 150 CPV veidi. Vairums no tiem ir tā saucamie zema riska vīrusa tipi, kas rada labdabīgus ādas un gļotādu veidojumus, piemēram, kārpas. Savukārt inficēšanās ar augsta riska tipiem rezultātā attīstās dzemdes kakla, maksts, vulvas vēzis sievietēm, dzimumlocekļa vēzis vīriešiem, anālā kanāla, kā arī mutes un rīkles vēzis gan sievietēm, gan vīriešiem.

Imunizācijas valsts padome ir neatkarīga, zinātniska, konsultatīva padome, kuras sastāvā ir daudzdisciplināri jomas eksperti valstī. IVP ir atbildīga par neatkarīgu, uz jaunākajiem pieejamajiem pierādījumiem balstītu, pamatotu padomu sniegšanu atbildīgajām veselības nozares institūcijām jautājumos, kas saistīti ar imunizāciju un vakcīnām.


—–

Saites uz avotiem

1Saite uz IVP 2022. gada 2. novembra sēdes protokolu:

https://www.vm.gov.lv/lv/media/10887/download?attachment

2Saite uz IVP 2022. gada 19. janvāra sēdes protokolu:

https://www.vm.gov.lv/lv/media/8660/download?attachment

3European CanCer Organisation’s (ECCO) Case for Action: “Eliminating HPV-Caused Cancers & Diseases in Europe”

https://www.europeancancer.org/component/attachments/?task=download&id=126