Interese par noziegumos cietušajiem vieno speciālistus un sabiedrību

  • Twitter
  • Facebook
Biedrības “Skalbes” valdes locekle Santa Laimiņa

Kaut arī aktuālas ir krāpšanas, izmantojot tehnoloģijas, visvairāk cietušo joprojām ir no vardarbības. 22. februārī, kad visā Eiropas Savienībā atkal būs Eiropas diena noziegumos cietušajiem, Latvijā jau ceturto reizi notiks tiešsaistes seminārs un ekspertu diskusija, kas iepriekš pulcēja dažādas valsts, pašvaldību un nevalstiskās organizācijas, iestādes, dienestus un interesentus sabiedrībā.

Semināru organizē biedrība “Skalbes”, tās portāls Cietusajiem.lv un Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem 116006. Biedrības “Skalbes” valdes locekle Santa Laimiņa pastāstīja, ka interese par pasākumu tikai aug, un tiešām daudzas organizācijas un institūcijas gaida šo iespēju izstāstīt par sevi un savu pieredzi, kā arī sabiedrībā netrūkst interesentu par šīm tēmām.

Semināram kļūstot par tradīciju, organizācijas piesakās pašas un tās pat īpaši nav jāuzrunā, jo zina, ka pasākums notiks – būs iespēja izstāstīt, vai ir kāda jauna aktualitāte parādījusies, pauž S. Laimiņa. Tas parāda, ka šis seminārs Latvijā ir tāds vienīgais, kurā tik plaši aptver gan pašu cietušā jēdzienu un problemātiku, gan arī tik daudz iestāžu un organizāciju, ieskaitot nevalstiskās, kas vēlas dalīties ar informāciju.

Ņemot vērā iegūto dalībnieku uzticību, droši vien arī semināra mērķi ir pastāvīgi?

– Jā, jo ir svarīgi informēt iedzīvotājus un citus interesentus par iespējām palīdzēt sev dažādās dzīves situācijās, īpaši, ja cilvēks ir kļuvis par cietušo. Turklāt mēs cenšamies skatīties plašāk uz cietušā jēdzienu, ne tikai kriminālprocesa ietvaros, bet arī citādos noziedzīgos nodarījumos un arī tad ja cilvēks pats sevi uzskata par cietušo. Tāpat ir svarīgi padziļināt iedzīvotāju prasmes un zināšanas par savām tiesībām, lai cilvēki izprastu savas tiesības un lai zinātu, kur var meklēt palīdzību dažādos dzīves gadījumos.

Vai jūsu prioritātes ir saskaņotas arī ar starptautisko Eiropas dienu noziegumos cietušajiem?

– Jā, tās saskan, un saistībā ar cietušā statusu Eiropas Komisija pārskata Cietušo direktīvu jeb Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu, ar ko nosaka noziegumos cietušo tiesību, atbalsta un aizsardzības minimālos standartus. Kopumā izskatās, ka šī direktīva būs jaunā veidolā, būs gaidāmas izmaiņas, un uzsvars būs vēl vairāk uz cietušo tiesībām un to ievērošanu likumiskajā ietvarā. Mērķis – pēc iespējas individuālāk izprast cietušo tiesības un vajadzības un realizēt šīs vajadzības dzīvē.

Par ko būs galvenās sarunu tēmas?

– Tēmu paneļi katru gadu ir līdzīgi, ņemot vērā arī aktualitātes. Pamatā sekojoši virzieni – noziegumi internetā, ekonomiskie noziegumi, darba un civildienesta noziegumi, personīgie un vides noziegumi, vardarbība ģimenē, fiziskais kaitējums, atlīdzība, izlīgums un cilvēktiesības. Kad

Covid-19 laikā cilvēki vairāk pievēršas digitālajai videi, aktualizējās krāpšanas interneta vidē, dažādi jaunas formas ekonomiskie noziegumi, kas turpinās joprojām.

Kāda ir statistika Atbalsta tālrunim noziegumos cietušajiem 116006?

– Pērn tā ir bijusi līdzīga iepriekšējam gadam, turklāt tagad statistika ir publiski pieejama par katru mēnesi mūsu mājaslapā. Kopumā palīdzību meklējuši 1853 gadījumos – pa tālruni apkalpoti 1093 zvani un vēl 760 gadījumu čatā. Vairākums procentuāli vēl joprojām zvana par vardarbību. Turklāt šajā gadā mēs par biedrībai saziedotajiem līdzekļiem divreiz mēnesī nodrošinām juristu bezmaksas konsultācijas pa tālruni. Šis pakalpojums ir ļoti iecienīts, un saturiski tas loks, ko jurists skatās, ir ļoti plašs, sākot ar mantojuma tiesībām, īpašumtiesībām un beidzot ar vardarbību ģimenē, ar aizstāvniecību. Tomēr pa tālruni netiek izskatīti dokumenti un netiek palīdzēts aizpildīt iesniegumus. Cilvēki uzzina, kur tālāk vēsties, vai attiecīgā problēma ir jurista darbs un nepieciešama padziļināta juridiska palīdzība.

Vai ir kāda tēma, kas būtiski atšķiras pa gadiem, piemēram, Covid ierobežojumi, karš Ukrainā, kas cits?

– Atbalsta tālruņa darbībā nekāda īpaša ietekme nebija novērojama. Tomēr šo tālruni visbiežāk izmanto Latvijas iedzīvotāji, lai saprastu kā viņiem rīkoties, un visdrīzāk ukraiņi mazāk zina par šo tālruni, un viņiem tā vajadzība ir mazāka. Toties Covid un digitālais laikmets gan mums ienesa problēmas interneta vidē, kur plaši uzdarbojas krāpnieki. Arī par telefona krāpniekiem joprojām zvana cilvēki, par ko brīdina arī policija. Turklāt krāpnieki arī piestrādā pie attīstības, shēmas mainās, viltus lapas kļūst grūtāk atmaskojamas, telefona krāpnieki numuru noteicējiem spēj ģenerēt oficiālu institūciju tālruņu numurus. Visu laiku saskaramies ar izmaiņām arī noziedzīgajā pasaulē. Tomēr izplatītākā problēma joprojām ir vardarbība.

Kas ir semināra auditorija – organizācijas vai arī plašāka sabiedrība?

– Noteikti plašāka sabiedrība. Mēs aicinām organizācijas un valsts institūcijas pieteikties un stāstīt, ja viņiem ir aktuāla tēma vai ja viņi redz sevi kādā no tematiskajiem paneļiem, protams, mēs aicinām arī nozaru speciālistus, sociālos darbiniekus, policistus, visus, kuriem ikdienā ir saskare ar cietušajiem, klausīties šo semināru un arī dalīties ar ieteikumiem. Taču mērķauditorija ir visa sabiedrība, kurai tiek apkopota šī informācija.

2023.gada 22.februārī no plkst.10.00 līdz plkst.16.00 norisināsies tiešsaistes seminārs un ekspertu diskusija “Eiropas diena noziegumos cietušajiem 2023”. Semināram būs iespēja sekot līdzi centra “Skalbes” Facebook lapā.

Lai reģistrētos dalībai šī gada tiešsaistes seminārā “Zoom” platformā, jāaizpilda reģistrācijas anketa: https://ej.uz/cietusajiem2023

Tiešraide būs skatāma ziņu portālā TVNET, kā arī biedrības “Skalbes” un Cietusajiem.lv Facebook lapā. Aktuālai informācijai aicinām sekot līdzi https://www.facebook.com/cietusajiem.lv

Eiropas Padome 1990.gada 22.februārī izdeva Cietušo hartu, kas noteica noziegumos cietušo tiesības. Lai apzinātu cietušo intereses, vajadzības un ar to saistītās problēmas, kā arī veicinātu turpmāku noziegumos cietušo situācijas uzlabošanu un starpinstitūciju sadarbības uzlabošanu, Eiropas Savienības dalībvalstīs ik gadu 22.februāri tiek atzīmēta Eiropas diena noziegumos cietušajiem.