KRŪTS VĒZIS

PSKUS Krūts slimību centrs piedāvā plašu pakalpojumu klāstu

  • Twitter
  • Facebook

2019.gada nogalē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas paspārnē tika atklātas jaunās Krūts Slimību centra telpas, kurās pacienti var saņemt plašu pakalpojumu klāstu no labākajiem nozares profesionāļiem. Par to, kādus pakalpojumus piedāvā Krūts slimību centrs un kāpēc bija nepieciešama šāda centra izveide, stāsta Krūts slimību centra vadītājs, Dr.med. Arvīds Irmejs.

Kāpēc  tika izveidots specializēts krūts slimību centrs?

Pirmie krūts slimību centri (angļu val. – breast units) tika atklāti Rietumos pagājušā gadsimta 80 – 90 gados. Pieaugot saslimstībai ar krūts vēzi, radās nepieciešamība veidot profesionāļu komandas, lai visi nepieciešamie izmeklējumi, konsultācijas un ārstēšana pacientiem būtu pieejama vienkopus. Arī mēs, sekojot citu valstu pieredzei, 2008.gadā nodibinājām pirmo krūts slimību centru Latvijā. 

Kopš 2019.gada nogales esat jaunās telpās. Kas palīdzēja piepildīt šo mērķi?

Ilgu laiku darbojāmies telpās, kas nebija īsti piemērotas pieaugošajai pacientu plūsmai. Gaiteņi bija šauri un tajos nevarēja uzturēties liels cilvēku skaits. Nu jau gandrīz gadu mums ir jaunas, pietiekami plašas telpas, kuras izdevās izremontēt un iekārtot pateicoties kompānijas „AVON Cosmetics” ziedojumam 20 000 eiro apmērā. Turklāt „AVON Cosmetics” ziedoja līdzekļus ne vien remontam, bet arī jaunas ultrasonogrāfijas iekārtas iegādei. 

Kādus pakalpojumus var saņemt Krūts slimību centrā?

Krūts slimību centrs piedāvā ļoti plašu pakalpojumu klāstu, ietverot gan diagnostiku, gan ārstēšanu un rekonstruktīvo ķirurģiju. 

Uz vietas Krūts slimību centra telpās var saņemt krūts ķirurgu un plastikas ķirurgu konsultācijas. Būtisku atbalstu pacientiem nodrošina Krūts slimību centra medmāsas, kuras veic ne vien praktisko darbu, piemēram, brūču pārsiešanu, bet pilda arī koordinējošo funkciju, palīdzot pacientiem noskaidrot nepieciešamo informāciju par turpmāko ārstēšanu, un sniedz psihoemocionālo atbalstu. 

Kaut arī izmeklējumi un operācijas notiek ari citās PSKUS telpās, Krūts slimību centrs ir sākumpunkts, kur pacienti nonāk pēc tam, kad ģimenes ārsts viņus ir nosūtījis uz mamogrāfiju un papildu izmeklējumiem.  90% no pacientu plūsmas notiek caur krūts ķirurgu, kurš tālāk sadarbojas ar citiem speciālistiem – onkologiem  – ķīmijterapeitiem, patologiem,  radiologiem un ģenētiķiem. 

Stradiņa slimnīcas krūts multidisciplinārā komanda piedāvā:

  • Diagnostiskos izmeklējumus – krūts dziedzeru ultrasonogrāfiju, mamogrāfiju,

magnētisko rezonansi, stereotaktisko biopsiju.

  • Iespēju konsultēties Pārmantotā vēža kabinetā un veikt ģenētiskus izmeklējumus, ja ir aizdomas, ka vēzis ir pārmantots. Padziļināta ģenētiska izmeklēšana iespējama sadarbībā ar ģenētiķiem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.
  • Pilnu krūts vēža un labdabīgo operāciju spektru, ieskaitot krūti un padusi saudzējošas operācijas
  • Krūts rekonstruktīvās operācijas (piemēram, implantu ievietošanu).

Reizēm pacienti atliek vizītes pie ārsta, baidoties par augstajām izmaksām.  Vai par Krūts slimību centra sniegtajiem pakalpojumiem maksā pats pacients vai valsts?

Ja ir ģimenes ārsta nosūtījums, par ārstu konsultācijām un izmeklējumiem jāmaksā tikai pacienta nodeva.

Operāciju izmaksas sedz valsts. Pagaidām maksas pakalpojums ir krūšu implantu ievietošana, taču mēs ceram, ka no nākamā gada arī šo pakalpojumu varētu apmaksāt valsts. Šobrīd šis jautājums ir Veselības ministrijas dienaskārtībā.

Par profilaktisko mamogrāfiju vecumā no 50 – 69 gadiem nav jāmaksā, to skrīninga programmas ietvaros sedz valsts. Taču jaunākās vadlīnijas iesaka profilaktisko mamogrāfiju sākt veikt jau 45 vai pat 40 gadu vecumā. Ja sieviete vēl nav sasniegusi 50 gadu vecumu, bet vēlas pārbaudīt savas krūtis, viņa to var veikt par saviem līdzekļiem, kas nepārsniedz 10 eiro.

Atsaucība krūšu skrīningam joprojām nav pietiekami augsta. Ko Jūs teiktu sievietēm, kuras šaubās par mamogrāfijas lietderību?

Varu tikai vēlreiz atgādināt, ka rūpes par veselību ir mūsu katra atbildība, un neviens cits to nevar izdarīt mūsu vietā. Ir svarīgi būt fiziski aktīvam un veselīgi ēst, tomēr mēs nevaram sevi pilnībā pasargāt no visa neveselīgā. 

Mēs arī nezinām, ko slēpj mūsu gēni, tāpēc ir regulāri jāveic profilaktiskās pārbaudes.