Delikātas problēmas intīmajā zonā – cēloņi un risinājumi

  • Twitter
  • Facebook

Sievietes intīmajai zonai raksturīga specifiska mikroflora ar noteiktām īpašībām. Antibiotiku lietošanas, stresa vai citu faktoru ietekmē mikroflora var izmainīties, radot labvēlīgu vidi vaginālās kandidozes jeb piena sēnītes attīstībai. Vairāk par piena sēnītes simptomiem un ārstēšanu stāsta farmaceite Inga Urtāne.

Ar piena sēnīti dzīves laikā saskaras aptuveni 70% sieviešu. Apmēram 5% sieviešu ar to cīnās hroniski, viena gada laikā piedzīvojot 4 un vairāk slimības saasinājumus. Piena sēnīte var piemekēt jebkurā vecumā, tajā skaitā arī sievietes, kuras vēl nav dzīvojušas dzimumdzīvi, arī jaunas meitenes un bērnus. Tai ir raksturīgi tādi nepatīkami simptomi kā apsārtums, dedzināšanas sajūta makstī un starpenē, nieze, kas saasinās naktīs un biezi, balti biezpienveida izdalījumi bez smaržas vai ar raugam līdzīgu smaržu. Kā pavadošie simptomi mēdz būt arī sāpes urinēšanas un dzimumakta laikā.

Riska faktori

Piena sēnīti izraisa Candida sugas sēnītes, visbiežāk Candida albicans, kas ietilpst katras normālās mikrofloras sastāvā. Normālos apstākļos Candida albicans augšanu makstī aizkavē laktobaktērijas, taču, ja to skaits ir samazināts, Candida albicans var savairoties, izraisot vaginālo kandidozi.

Galvenie riska faktori, kas var veicināt piena sēnītes attīstību, ir:

  • Bieža vai atkārtota antibiotiku vai kotrikosteroīdu lietošana;
  • Faktori, kas maina maksts mikrofloru, piemēram, pārmērīga higiēnas produktu lietošana, bieža vannošanās u.c.;
  • Imunitātes samazināšanās, tajā skaitā stresa dēļ;
  • Krasas hormonu līmeņa svārstības, piemēram, uzsākot lietot hormonālo kontracepciju;
  • Grūtniecības sākums;
  • Izmaiņas dzimumdzīvē, tostarp, jauns partneris.

Slimību var provocēt arī, ja:

  • Vasarā pēc peldēšanās ilgstoši netiek novilkts slapjais peldkostīms;
  • Ilgstoši netiek mainītas ikdienas un higiēniskās paketes;
  • Tiek lietotas iesmaržinātas un krāsainas ikdienas paketes un tualetes papīrs; 
  • Ja ir jutība pret baseina ūdenī sastopamajām ķīmiskām vielām vai vannas sāļiem.

Slimo ne tikai sievietes

Neskatoties uz plašo informācijas resursu pieejamību par vaginālo kandidozi jeb piena sēnīti, sabiedrībā vēl joprojām valda dažādi mīti par šo infekciju. Tostarp pastāv uzskats, ka ar piena sēnīti slimo tikai sievietes. Lai gan sieviešu vidū tā ir biežāk izplatīta, piena sēnīte var skart arī vīriešus, izsaucot dedzināšanu, apsārtumu un niezi dzimumlocekļa galviņas apvidū, sāpes urinējot un dzimumakta laikā. Slimību nodot seksuālajam partnerim ir ļoti neliela iespēja, tomēr, pamanot simptomus, no dzimumattiecībām tomēr vēlams atturēties.

Tāpat sabiedrībā joprojām pastāv mīts, ka no piena sēnes var viegli izārstēties ar tautas līdzekļiem un ka stāvoklis dažu dienu laikā uzlabojas arī bez jebkādu līdzekļu lietošanas. Es vēlos uzsvērt, ka tā nav patiesība. Piena sēne ir obligāti jāārstē, lai izvairītos no iespējamiem sarežģījumiem, kas var attīstīties, ja izliekas slimību neredzam. No medicīniskā viedokļa nav nekādu pierādījumu tautas līdzekļu ārstnieciskajam efektam.

Profilakses pasākumi

Lai samazinātu risku saslimt ar piena sēnīti, ir svarīgi ievērot personīgo higiēnu, tostarp ieteicams lietot tam īpaši paredzētus intīmās mazgāšanas līdzekļus. Šķidro ziepju vai dušas želejas lietošana intīmajā zonā, kā arī maksts skalošanas līdzekļu un intīmo dezodorantu lietošana izjauc mikrofloras līdzsvaru makstī. Ieteicams izvairīties no aromātisku biksīšu ieliktnīšu un apspīlētu bikšu un apakšveļas (stringi) nēsāšanas, tā vietā izvēloties brīvu kokvilnas apģērbu.

Tāpat piena sēnītes profilaksē ir nozīme arī uzturam. Diēta ar zemu ogļhidrātu saturu, ierobežojot saldumu lietošanu,  var palīdzēt izvairīties no piena sēnītes. Ja sievietei ir cukura diabēts, ir īpaši svarīgi sekot ārsta ieteikumiem un uzturēt labu glikozes kontroli. Arī dzelzs līmeņa uzturēšana normas robežās ir svarīgs faktors infekcijas profilaksei. Ja sieviete lieto kombinētos orālos kontracepcijas līdzekļus, ieteicams lietot arī laktobacillus saturošus higiēnas līdzekļus. Dāmas, kam ir hroniska piena sēnītes infekcija, reizi 2-3 mēnešos kursa veidā (6-10 dienas) var lietot vaginālās svecītes ar pienskābām baktērijām un uztura bagātinātājus sieviešu mikroflorai (dzīvas raugveida, pienskābās un bifidobaktērijas).

Kā ārstēt?

Ja sieviete izjūt kādus no piena sēnītei raksturīgajiem simptomiem, noteikti jādodas pie ārsta. Sēnīte rada labvēlīgu vidi arī citām infekcijas slimībām, kuras var attīstīties vienlaicīgi, tādēļ nepieciešama konsultācija ar speciālistu.

Piena sēnītes ārstēšana nav sarežģīta. Aptieku klāstā ir pieejama plaša ārstēšanās metožu dažādība gan no zāļu formu, gan medikamenta ievades ceļa, gan aktīvo vielu puses ar bezrecepšu statusu.

Vaginālās kandidozes ārstēšanā izmanto:

  • Krēmu. To lieto tikai ārīgi, lai mazinātu simptomus ap vagīnu un anālo atveri. Visbiežāk ārstēšanu kombinē ar svecītēm.;
  • Vaginālo krēmu. To var lietot jebkurā ērtā laikā, jo preparāta noplūde ir minimāla. Ārstniecības process notiek vidēji 4 dienas. 
  • Vaginālās kapsulas. Tās dozējot, jāņem vērā deva. Lomexin (Fentikonazola nitrāts), piemēram viena 200 mg vaginālā kapsula jāievieto dziļi makstī vienu reizi dienā (vakarāpirms gulētiešanas) trīs dienas pēc kārtas vai viena 600 mg vaginālā kapsula – vakarā pirms gulētiešanas, kā vienreizēja deva.
  • Svecītes. Ārstēšanās kurss ilgst no 3 līdz pat 15 dienām. Vēlamais laiks preparāta lietošanai ir nakts, jo, sievietei kustoties, svecītes aktīvā viela noplūst.

Visiem minētajiem līdzekļiem efektivitāte ir līdzīga, galvenais nosacījums ir, ka zāles tiek lietotas precīzi kā norādīts instrukcijā, precīzi ievērojot nozīmēto ārstēšanās kursu. Nereti situācijā, kad pēc pirmās devas vērojams simptomu samazinājums, sievietes neizlieto pilnu kursu, kas var provocēt simptomu atkārtotu saasināšanos. Tāpat svarīgi atcerēties, ka tas, kas der vienai sievietei, var būt pilnīgi nepiemērots citai. Tādēļ nevajadzētu aizrauties ar draudzeņu vai kolēģu padomiem, bet gan vaicāt ārstam, kādu medikamentu vislabāk lietot.  

LOMEXIN ir ērti lietojams bezrecepšu medikaments, kas ārstē vietēju vulvovaginālu kandozi jeb piena sēnīti. Aptiekā ir pieejamas:

Aktīvā viela, stiprums. Katrā maksts kapsulā ir 200 mg vai 600 mg fentikonazola nitrāta. Indikācijas. Vietēja vulvovagināla kandidoze. Lietošanas veids un deva. Viena 200 mg vaginālā kapsula jāievieto dziļi makstī vienu reizi dienā (vakarā pirms gulētiešanas) trīs dienas pēc kārtas vai viena 600 mg vaginālā kapsula – vakarā pirms gulētiešanas, kā vienreizēja deva. Ja simptomi saglabājas, otro lietošanas reizi var atkārtot pēc trīs dienām. Lomexin nav ieteicams bērniem līdz 16 gadu vecumam. Kontrindikācijas. Paaugstināta jutība pret fentikonozola nitrātu vai jebkuru no palīgvielām. Īpaši brīdinājumi un piesardzība lietošanā. Zāles satur parahidroksibenzoātus, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas (iespējams, vēlīnas), tādā gadījumā ārstēšana jāpārtrauc. Vaginālās kapsulas nedrīkst lietot vienlaicīgi ar barjerkontraceptīvajiem līdzekļiem. LOMEXIN grūtniecības laikā jālieto ārsta uzraudzībā. Mijiedarbība ar citām zālēm un citi mijiedarbības veidi. Kapsulas sastāvā ietilpstošās taukainās palīgvielas un eļļas var sabojāt lateksa kontracepcijas līdzekļus. Blakusparādības. Ļoti reti: vulvovagināla pārejoša dedzinoša sajūta, ādas eritēma, izsitumi, nieze. Biežums nav zināms: paaugstināta jutība aplikācijas vietā.

Reģistrācijas apliecības īpašnieks: Recordati Industria Chimica e Farmaceutica S.p.A., Via Civitali, 1 – 20148 Milan, Itālija

Ziņošana par iespējamām nevēlamām blakusparādībām. Veselības aprūpes speciālisti tiek lūgti ziņot par jebkādām iespējamām nevēlamām blakusparādībām Zāļu valsts aģentūrai, Jersikas ielā 15, Rīgā, LV 1003. Tīmekļa vietne: www.zva.gov.lv.

Reklāmas devējs: Recordati Polska Sp.z.o.o Reklāma izstrādāta 10.02.2021. Reklāmas Nr RE_LV_LO_2021_95

Recordati Polska