Ar sociālo kampaņu “Asins draudzība” iedrošinās jauniešus ziedot asinis

  • Twitter
  • Facebook

Šodien, 2021. gada 22. septembrī, Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejā Valsts asinsdonoru centrs (VADC) atklās sabiedrības informēšanas un sociālās atbildības kampaņu “Asins draudzība”, kuras laikā Latvijas augstskolas un sabiedrībā labi zināmi cilvēki kā vēstneši palīdzēs piesaistīt asins ziedotājus 18 – 30 gadus vecu jauniešu vidū, iedrošinot kļūt par asins draugiem un ziedot asinis kopā.

Kampaņu “Asins draudzība” atklās Karmena Stepanova, kura ir viena no kampaņas vēstnesēm. Kampaņas atklāšanā piedalīsies arī RSU veselības studiju prorektors profesors Guntis Bahs, kura pārstāvētās augstākās izglītības iestādes studenti pēc VADC datiem ir aktīvākie donori Latvijas augstskolu vidū. Par ziedošanas nepieciešamību stāstīs RSU docētājs un pētnieks, kā arī PSKUS Nefroloģijas nodaļas ārsts un Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis Kārlis Rācenis, iedrošinot kļūt par asinsdonoriem tos, kas par tādiem vēl nav kļuvuši. Vairāk par kampaņas “Asins draudzība” ideju un plānotajām aktivitātēm informēs VADC direktore Egita Pole. Savukārt žurnāliste Arta Lāce dalīsies savā stāstā par to, kā asins pārliešana ir palīdzējusi izdzīvot cīņā ar asins vēzi. Īpašs aicinājums iesaistīties kampaņā “Asins draudzība” tiks nosūtīts visām Latvijas augstskolām, lai vairotu asinsdonoru skaitu studentu vidū.

Kampaņā “Asins draudzība” kā vēstneši ir iesaistījušies arī vairāki sabiedrībā labi zināmi cilvēki, kuri ar savām balsīm iedrošinās jauniešus kļūt par asins ziedotājiem. No tiem klātienē, kampaņas atklāšanas pasākumā, piedalīsies mūziķis Matīss Zemītis no grupas Sudden Lights, dziedātāja Elizabete Gaile un mūziķis Krists Indrišonoks (Chris Noah) un pasākuma moderatore un vēstnese, radio ētera balss Karmena Stepanova, daloties savos stāstos.

Tāpat kampaņas atklāšanas pasākumā tiks atklāti pārējie kampaņas “Asins draudzība” vēstneši.

Galvenokārt jauniešus ziedot asinis kavē bailes un informācijas trūkums, turklāt atšķirīgo mediju lietošanas paradumu dēļ uzrunāt jaunāku auditoriju ir kļuvis grūtāk. Tādēļ  kampaņas laikā plānots jauniešus izglītot un iedrošināt, izmantojot draudzības tēmu un aicinot to pārnest jaunā līmenī – ziedot asinis kopā, kļūstot par asins draugiem. Kā zināms, ir asins radniecība, bet tagad būs arī asins draudzība. Lai īpaši uzrunātu jauniešu auditoriju tika izveidota jauna sadaļa Valsts asinsdonoru mājas lapā www.donors.lv, kas palīdzēs ikvienam jaunietim saprast, kas jādara, lai kļūtu par asins donoru.

#asinsdraugi #mumsirvienaasinsrite #esmudonors

Informāciju sagatavoja:

Valsts asinsdonoru centrs un sabiedrisko attiecību kompānija “Divi gani”